wrzesień upływa pod znakiem dań z papryki i pomidorów, do tej zupy zainspirowało mnie leczo które jem teraz bardzo często; przygotowanie zupy jest bardzo proste w osobnym rondlu duszę na oleju cebulę, paprykę, pomidory, czosnek - gdy lekko ostygnie jedną część miksuję na krem, drugą zostawiam w całości; osobno przygotowuję wywar z ulubionych warzyw do którego dodaję dwie części papryki i pomidorów, ważne są przyprawy: kurkuma, kolendra, chili, słodka papryka, tymianek, liść laurowy i limonki, świeżo utarty czarny pieprz z solą, w tej wersji również mleczko kokosowe, smacznego !
czwartek, 26 września 2013
wtorek, 24 września 2013
słodkie papryczki nadziewane
sezon paprykowy wciąż trwa ;) dodaję je teraz często do gotowanych dań lub są one wręcz głównym składnikiem, zainspirowana małymi pięknymi papryczkami wymyśliłam pyszną przystawkę wegańską: małe słodkie papryczki nadziewane masą z tofu ( użyłam skawaśniałego tofu ), natką pietruszki, czosnku, pokruszonych orzechów włoskich, odorobina soku z cytryny, oliwa i przyprawy: sól i pieprz, dużo pieprzu ;) zapiekamy w piekarniku w tem.180 st ok 40 min
pycha !
sobota, 21 września 2013
na patelni grzybki
nadszedł czas zabierania grzybów i nieważne czy grzybków parę czy całe wiadro ;)
maślaki i koźlaki usmażyłam z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki, pyszne !
...z Miką pijemy kawkę ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)