sałata + morele + jadalne kwiaty: nasturcja, floks, nagietki, rumianki, gwiazdnica, ogórecznik, kwiaty hyzopu z dodatkiem smacznego oleju tłoczonego na zimno z Manufaktura Olej i Musztarda
wtorek, 18 sierpnia 2015
niedziela, 16 sierpnia 2015
smażone maślaki ze śliwkami
maślaki obieramy i obgotowujemy ok 10 minut, na rozgrzaną patelnię wrzucamy maślaki i cebulkę dusimy aż wyparuje nadmiar wody, około 15 minut, doprawiamy pieprzem i solą dodajemy śliwki pokrojone w ósemki smażymy 2-3 minuty, danie gotowe !
piątek, 7 sierpnia 2015
wgański deser polenta w syropie brzoskwiniwym z szałwią
przygotowanie polenty:
gotujemy ją w proporcjach 3 części zimnej wody na 1 część kaszy / kaszę wsypujemy do zimnej wody doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut na małym ogniu - dodałam 1 płaską łyżeczkę cukru trzcinowego / naczynie o wymiarach 15x20cm natłuszczamy oliwą i wlewamy gorącą polentę - zostawiamy do ostudzenia / ostudzoną kroimy i podajmy z brzoskwiniami polaną syropem ;)
ps. zamiast wody możemy użyć mleka roślinnego
przygotowanie brzoskwinie w syropie:
do rondla wlewamy około 1/4 szklanki wody, sypiemy cukier trzcinowy lub inny słód - wg uznania i w zależności jak słodkie są owoce;
gdy woda cukrowa zacznie wrzeć dodajemy
około 6-7 brzoskwiń pokrojonych w ósemki dusimy na małym ogniu ok 5-10 min tak aby się nie rozpadły ( chyba że chcemy ;) ) pod koniec dodajemy kilka świeżych listków szałwii
smacznego !
czwartek, 6 sierpnia 2015
leczo warzywne z maślakami koźlakami
pyszne leczo z leśnymi grzybami czyli z maślakami i koźlakami;
do przygotowania dania użyłam:
3 "garście" oczyszczonych i gotowanych w wodzie grzybów;
3 pomidory lima;
1 papryka czerwona;
2 cebule;
3 ząbki czosnku;
kawałek pora;
natkę selera - 2 łodygi;
pęczek natki pietruszki;
przyprawy: papryka słodka i ostra, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz, sól;
do rozgrzanego rondla lub głębokiej patelni wlewamy oliwę i pokrojone warzywa: cebulę, pora, paprykę, pomidory dusimy ok 10 min następnie dodajemy liście selera i połowę natki pietruszki, czosnek.. przyprawy i grzyby... dusimy mieszając, gdy warzywa będą dusiły się w "swoim sosie" przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy resztę natki - pycha !
ps
podczas duszenia do warzyw możemy dodać gorącej wody;
Subskrybuj:
Posty (Atom)