piątek, 7 sierpnia 2015

wgański deser polenta w syropie brzoskwiniwym z szałwią

przygotowanie polenty:
gotujemy ją w proporcjach 3 części zimnej wody na 1 część kaszy / kaszę wsypujemy do zimnej wody doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut na małym ogniu - dodałam 1 płaską łyżeczkę cukru trzcinowego / naczynie o wymiarach 15x20cm natłuszczamy oliwą i wlewamy gorącą polentę - zostawiamy do ostudzenia / ostudzoną kroimy i podajmy z brzoskwiniami polaną syropem ;)
ps. zamiast wody możemy użyć mleka roślinnego
przygotowanie brzoskwinie w syropie:
do rondla wlewamy około 1/4 szklanki wody, sypiemy cukier trzcinowy lub inny słód - wg uznania i w zależności jak słodkie są owoce;
gdy woda cukrowa zacznie wrzeć dodajemy
około 6-7 brzoskwiń pokrojonych w ósemki dusimy na małym ogniu ok 5-10 min tak aby się nie rozpadły ( chyba że chcemy ;) ) pod koniec dodajemy kilka świeżych listków szałwii
smacznego !