czwartek, 6 sierpnia 2015

leczo warzywne z maślakami koźlakami

 pyszne leczo z leśnymi grzybami czyli z maślakami i koźlakami;
do przygotowania dania użyłam:
3 "garście" oczyszczonych i gotowanych w wodzie grzybów;
3 pomidory lima;
1 papryka czerwona;
2 cebule;
3 ząbki czosnku;
kawałek pora;
natkę selera - 2 łodygi;
pęczek natki pietruszki;
przyprawy: papryka słodka i ostra, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz, sól;
do rozgrzanego rondla lub głębokiej patelni wlewamy oliwę i pokrojone warzywa: cebulę, pora, paprykę, pomidory dusimy ok 10 min następnie dodajemy liście selera i połowę natki pietruszki, czosnek.. przyprawy i grzyby... dusimy mieszając, gdy warzywa będą dusiły się w "swoim sosie" przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy resztę natki - pycha !
ps
podczas duszenia do warzyw możemy dodać gorącej wody;