piątek, 4 października 2013

jarmuż słodko - słony





 i znowu jarmuż...
danie słodko - słone, jarmuż  wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy 5 minut  na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy garść orzechów arachidowych aby lekko je uprażyć po chwili wlewamy pół puszki mleka kokosowego,  dodajemy jarmuż i lekko solimy, dusimy chwilę, następnie na wierzchu układamy plastry świeżej figi które posypujemy szczyptą cukru trzcinowego, lekko mieszamy, na koniec odrobinę cytryny i gotowe, podajemy z ryżem;

















 idę po pomidory...
 i piękny widok na Tłokowo z Łukaszowego podwórka ;)

czwartek, 3 października 2013

niebo











 maliny i jabłka pod wegańską kruszonką podane z lodami lub bez ;)
( owoce posypujemy cukrem, kruszonka: mąka, płatki owsiane, cukier, orzechy mix, poping z amarantusa, całość wymieszana z oliwą, zapiekamy ok 50min w tem.180 st )



środa, 2 października 2013

Leczo Pani Halinki

 leczo wg przepisu Pani Halinki? umm pycha ! co jesień jestem częstowana tym przepysznym specjałem;  lubię leczo i zwykle gdy je przyrządzam nie mogę się powstrzymać aby nie dodać czegoś jeszcze.. np cukinii, kabaczka, grzyby, brokuły, bakłażana czy suszone pomidory... to co akurat mam...
a przecież leczo to papryka, pomidory - najlepiej lima, cebula i czosnek ! ;)  a przyprawy? sól, czarny pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie;
do rozgrzanego rondla z olejem wrzucamy poszatkowana cebulę, kilka minut dusimy, następnie dodajemy paprykę dusimy 10min, potem dorzucamy pomidory ( ze skórkami ), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie po 20 min, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, sól i pieprz i nadal dusimy ok 10-15min - gotowe;  najpyszniejszy jest sos który powstaje z rozgotowanych pomidorów i papryk mmmm ;)





 dorzuciłam kilka gałązek tymianku

 kusiło mnie aby dodać do gara natki pietruszki ;) ale się powstrzymałam