czwartek, 30 czerwca 2016

komosa ryżowa z kwiatami jadalnymi i owocami

 po lewej nasturcje po prawej kwiaty kolendry
trójkolorowa komosa ryżowa czyli quinoa to moje ulubione ziarenka o orzechowym aromacie, gotuję je we wrzącej wodzie około 10 minut czyli krócej  niż podają przepisy na opakowaniach; lubię ją bardziej od białej komosy bo pięknie wygląda i a po ugotowaniu każdy z kolorów ma inny stopień chrupkości... no i ten zapach... tak ugotowane ziarenka wlewam na gęste sitko i zostawiam do ostudzenia i osuszenia - używam do dań na słodko lub wytrawnie; jednym z ulubionych zestawień jest wersja z owocami - dzisiaj przedstawiam Wam letnie piękne danie ziarna quinoa z platkami kwiatów podane ze świeżywmi owocami" truskawkami, czereśniami i czerwoną porzeczką - oczywiście możecie dodawać swoje ulubione owoce i bakalie - wystarczy całość skropić cytryną dodać odrobinę oleju lnianego kilka listków mięty i danie gotowe;
dodałam płatki jadalnych kwiatów: nasturcji, kolendry, róży, floksów, ogórecznika, nagietka, chabrów, kwiaty cukinii /// ach ! lato !
 testy jakości...

 kwiaty cukinii, ogórecznika i goździka /poniżej/
i floksy kwiaty o wielu barwach i odcientach - chciałabym kiedyś zebrać wszystkie kolory...






 Mysia+Gucio+Juzek
 zwierzyniec
 Mika