środa, 18 maja 2016

wegański zupa krem z zielonych szapargów

 sezon na szparagi w pełni...
moja delikatna zupa krem może przypadnie Wam do gustu...
potrzebujesz:
-pęczek zielonych szparagów ( wykorzystamy wszystkie dolne pędy i połowę górnych )
- filiżankę suchej kaszy jaglanej
-średniej wielkości cebulkę
-ząbek czosnku
- łyżeczke białej pasty miso
-pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub łodygęświeżej trawy
-pół szklanki mleka migdałowego
-suszona lebiodka
-sok z połówki cytryny
-sól, czarny pieprz, olej sezamowy lub rydzowy
wykonanie:
do garnka wlewamy ok 2, 3 łyżki oleju oleju rzepakowego i pastę cytrynową wsypujemy kaszę i cebulę pokrojoną w pióra + czosnek i chwile smażymy często mieszając, następnie wlewamy około 3 szklanki zimnej wody doprowadzamy do wrzenia; dolne twarde części szparagów obieramy i dorzucamy do zupy i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleko i przyprawiamy solą, pieprze, lebiodką, sokiem z cytryny - miksujemy zupę w blenderze i wylewamy do talerzy ( teraz możemy też dodać kilka górnych pędów )- górne części nie potrzebują długiego gotowania - gdy są świeże możemy je dodać do gorącej zupy bezpośrednio do talerza i skropić oliwą sezamową lu rydzową + listki świeżej kolendry
smacznego !
ps. zamiast mleka migdałowego, możemy użyć kokosowego







 Mikusia