czwartek, 21 listopada 2013

słodka kasza jaglana zapiekana z jabłkami

oto pyszny aromatyczny sycący deser
do jego przygotowania potrzebujemy: ugotowaną kaszę jaglaną (ok 3 szklanki ), jabłka, śmietanę roślinną ( możemy zastąpić mlekiem ), cukier lub inny słód, odrobinę kardamonu i cynamonu, rodzynki, orzechy włoskie lub inne ulubione bakalie;
śmietanę wlewany do rondelka i podgrzewamy dodając cukier trzcinowy, kardamon, przepłukane wodą rodzynki i orzechy mieszamy aż cukier się roztopi i składniki się połączą, kaszę jaglaną układamy ściśle w naczyniu i wylewany na nią połowę śmietankowej mieszanki, wierzchnią warstwę pokryją tarkowane jabłka wymieszane z cynamonem i druga część śmietanki - zapiekać ok 30min w 180st. pychaaa!
























poniedziałek, 18 listopada 2013

kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej z listkami ogórecznika



 

 młode listki ogórecznika siekam i podsmażam z ząbkiem czosnku na patelni z oliwą kilka minut



 ugotowaną kaszę jaglaną ok 1,5 szklanki i ugotowany mały kalafior rozdrabiam blenderem na jednolitą masę dodaję sól, listki ogórecznika i natkę pietruszki, formuję małe kuleczki i smażę; kotleciki są delikatne w smaku także idealnie komponują się z ulubionym dipem, sosem... smaczengo !








 a oto mój pikantny chutney pomidorwo-imbirowy z jabłkiem  pycha ;)


 

niedziela, 17 listopada 2013

zielenina macerowana w oleju

 ogórecznik



zielenina mecerowana olejem to dobry spsoób na jej dłuższe przechowanie możemy ją trzymać w lodówce kilka dni a jeśli jest dobrze zanurzona w oleju jeszcze dłużej;  jesienny ogród jeszcze kilka dni temu: listki rukoli, sałaty lodowej, natka pietruszki, ogórecznik - listki drobno siekam i zalewam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i olejem lnianym doprawiam solą i pieprzem całość lekko ubijam dociskam - mój ulubiony dodatek do pieczywa i nie tylko ( oczywiście można to zrobić z oliwą lub z innym ulubionym olejami tłoczonymi na zimno ); polecam !
ps 1 po dokładnym opłukaniu zieleniny w wodzie zostawiamy ją na ścierce aby przeschła najlepiej kilka godzin osuszona i zalana olejem przechowje się bardzo dobrze i długo w lodówce
ps 2 polecam dodać rozgnieciony ząbek czosnku jeśli lubicie







 platki kwiatów nagietka i ogórecznika





 ...z pasztetem marchewkowo-orzechowym