piątek, 13 stycznia 2017

wegańskie mleko orzechowo - daktylowe


 pyszne mleko i tak łatwo je przygotować...
potrzebujesz:
- pół szklanki migdałów ( moczonych w wodzie całą noc po namoczeniu zwiększą objętość do pełnej szklanki )
- pół szklanki orzechów nerkowca - zalanych gorącą wodą na ok 2 godziny
- 15 sztuk daktyli bezpestkowych ( jeśli są twarde najlepiej namoczyć je w wodzie ok 15 minut )
- 2 szczypty soli morskiej
- ok 1 - 1,5 litra ostudzonej przegotowanej wody
- gazę lub luźno tkaną ścierkę do odcedzenia...
wykonanie:
namoczone daktyle i nerkowce osączamy z wody i wrzucamy razem z daktylami do blendera kielichowego, dodajemy 2-3 szczypty soli i wlewamy wodę - miksujemy do momentu gdy płyn będzie lekko kremowy - na słoik nakładamy ścierkę i wlewamy mleczy płyn aby odcedzić go od orzechowych opiłków a osad odciskamy, mleko przechowujemy w lodówce 3,4 dni - polecam do kawy !