wtorek, 10 grudnia 2013

wgańskie ciastka owsiane z żurawiną


 może to za dużo powiedziane: ciastka.?..
wykonane szybko raz-ciach, zapieczone: czas: 30min... ;)
proporcje mniej więcej :
1,5 szkl płatków, 0,5 szkl cukru trzcinowego bądź innego słodu, 0,5 szkl wody, kilka łyżek oliwy, ok.0,5 szk mąki ( użyłam pszennej i mąki z pestek dyni ), płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia ( użyłam proszku do pieczenia dla diabetyków ), żurawiny lub inne bakalie;
do rozgrzanego rondla z oliwą wsypujemy płatki si cukier, często mieszamy aż płatki się zrumienią, zdjemujemy z ognia, następnie dodajemy wodę, mąkę, bakalie ( możemy też dodać rozgniecionego banana :), jeśli trzeba dodajemy oliwy lub wody - wykładamy na papier i pieczemy, ciastka są pyszne z syropem cytrusowo - imbirowym ( przepis w poprzednim poście )
ps możecie nie dodawać proszku do pieczenia / na zdjęciu ciastko z połowy porcji przepisowej

 wersja 'przed' mało różni się od wersji 'po' ;)











 

poniedziałek, 9 grudnia 2013

syrop cytrusowo - imbirowy

 syrop jest idealny jako dodatek do rozgrzewających herbatek, grzanego piwa, wina, deserów - w smaku wyczuwalna lekka gorzkość skórek cytusowych...  a podczas jego przygotowywania w całym mieszkaniu pięknie pachnie ;)






 oto syrop cytrusowo imbirowy karmelizowany z cukrem, rozmarynem i odrobiną czerwonego pieprzu, bardzo łatwy w przygotowaniu aby smakowal jak należy trzeba go podsmażać w garze ok 2-3 dni aż nabierze bursztynowej barwy ( czyli smażyć i studzić );
na syrop użyłam: 7 cytryn, 1 pomarańcza, ok 2cm kawalek świeżego imbiru. 1kg cukru ( biały,trzcinowy,muscovado ), kilkanaście zaiarenek czerwonego pieprzu;
do garnka wlewamy odrobine wody, wsypujemy cukier tak aby powstał cukrowy syrop, nastepnie dodajemy cytryny, pomarańczę ( skórkę z pomarańczy oczyszczamy z białej warstwy siekamy i również dodajemy ), starkowany imbir i smażymy - cytrusy puszczą soki, gotujemy ok 1 godz. na małym ogniu i studzimy, na drugi dzień dodajemy rozmaryn i pieprz i smażymy ok 20-30 min i odstawiamy, 3 dnia smażymy chwilkę i wykładamy do wyparzonych słoików, przechowujemy w lodówce.















niedziela, 1 grudnia 2013

wegańskie pralinki kokosowe


 przedstawiam pyszne pralinki kokosowe;
zrobiłam je z dwóch opakowań wiórków kokosowych ( 2 op. po 80g ) + 1 łyżka tłuszczu kokosowego, mała filiżanka mleka roślinnego, 2 łyżki cukru lub innego słodu - wiórki zmiksowałam następnie wymieszałam z resztą składników a powstałą masę wyłożyłam do dwóch foremek lekko ugniatając; na wierzch postanowiłam dać dwa różne dodatki: 1wszy karmelizowane orzechy włoskie z cukrem, cynamonem i kardamonem, 2gi truskawki z cytryną w cukrze czyli powidła na szybko ;)
i wszystko razem do lodówki !