poniedziałek, 20 maja 2013

dzikie szparagi








ugotowana ciecierzyca - będzie pietruszkowy hummus ;)

wiosenne dzikie szparagi - przepyszne... ich słodycz rozpływa się w ustach, można je zjeść na surowo lub gotować kilka minut we wrzącej wodzie a potem lekko skropić oliwą i sokiem z cytryny ;)
ps na zdjęciu z gałązkami macierzanki i kwiatkami bratków;




























środa, 15 maja 2013

wegańskie kotleciki warzywne

często je przygotowuję - są "szybkie" do zrobienia i pyszne ;)

ok 5kg pieczarek tarkujemy + kawałek cukini, marchewki, selera, pietruszki, - ilość wg uznania, solimy, dodajemy ulubione zioła, ząbek czosnku, natkę pietruszki i odstawiamy na 10min, gdy warzywa puszczą lekko soki dosypujemy mąki kukurydzianej tak aby masa nadawała się do uformowania kotlecików, smażymy!














poniedziałek, 13 maja 2013

zupa pokrzywowa curry


można by rzec: pokrzywa jest dobra na wszystko ! ;) a majowa szczególnie; zbieram górną część pokrzywy jest najdelikatniejsza, a obok leży młody skrzyp...

przepis: 3 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek korzenia pietruszki i selera, 1 cebula, ząbek czosnku, curry, kolendra, sól, pieprz, 4 spore garście listków pokrzywy; ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej ( najlepszy rzepakowy - tłoczony na zimno ) wsypujemy dużą łyżkę curry i łyżeczkę kolendry - robię to "na oko" ;) mieszamy całość ok 8min następnie dodajemy potarkowane marchewki, pietruszkę, seler, mieszamy z ziemniakami i zalewamy wrzątkiem ok 2 litry - do wywaru dodajemy pół cebuli i czosnek i gotujemy ok 25 min drugie pół cebuli kriomy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni z olejem, teraz dodajemy pokrzywę( wcześniej oczyszczoną i wypłukaną ) oraz zblanszowaną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 5 min. gotowe !
ps w tej wersji dodałam również grzyby mun



























a kwiaty mniszka aż proszą się o zebranie... ( na pyszny syprop )