poniedziałek, 13 października 2014

wegańska zupa dyniowo-marchewkowa z imbirem, kardamonem, jagodami jogi i cydrem jabłkowym

 pyszna jesienna zupa...
potrzebujemy:
spory kawałek dyni, 2-3 marchewki, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebulki, kawałek selera: nać i korzeń, kawałek pora, czerwona soczewica, 1/2 puszki mleka kokosowego, 3-4 ziarna kardamonu - roztarte w moździeżu, 1cm świeżego imbiru, garść jagód goji, cydr jabłkowy - 3/4 szklanki, cytryna;
przyprawy:
 tymianek, kumin rzymski, liść laurowy, papryka ostra, kurkuma, curry - szczypta, pieprz seczuański, sól;
wykonanie:
przygotowujemy rondel na wywar i patelnię;
marchew tarkujemy na tarce, dynie kroimy w kostkę, 1 ceblkę drobno szatkujemy, całość dusimy na rozgrzanej patelni z dobrym olejem rzepakowym, posypujemy tymiankiem i papryką - dusimy ok 10 min.;
w garnku przygotowujemy wywar z cebulki, selera z liściem laurowym i sporą garścią czerwonej soczewicy - gotujemy ok 10min.
po tym czasie dodajemy do rondla warzywa z patelni, dolewamy mleko kokosowe, posiekany czosnek i resztę przypraw, gotujemy ok 10-15 min., na koniec dodajemy jagody goji, wlewamy cydr - 1 minutka i gotowe !
podajemy z plasterkami cytryny ;)












 
 



 ... po dodaniu cydru zupa lekko się "zapieni" ;)



 ... nasturcja wciąż kwitnie...