wtorek, 14 października 2014

wegańska tarta węgierkowa pycha!

 na pyszną tartę o średnicy 24 cm potrzebujemy:
1 kg węgierek,
1 szklanka mąki pszennej + odrobinę do "podsypania" przy wygniataniu
1 łyżeczka sody
4-5 łyżek oleju kokosowego
odrobinę ciepłej wody lub mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru np. trzinowego ( więcej jeśli węgierki są kwaśne ale węgierki są zwykle bardzo słodkie... )
ciasto:
składniki suche energicznie mieszamy z tłuszczem wygniatamy i jeśli trzeba dodajemy wodę lub mleko / masą wykładamy formę;
węgierki:
kroimy na pół wyrzucamy peski posypujemy cukrem i garścią mąki, mieszamy tak aby owoce były otoczone cukrowo-mączną mieszanką TAKIE wykładamy na ciasto.
pieczemy 50 minut w tem. 180 st.
ps. dodanie mąki do śliwek sprawia iż wchłania ona nadmiar soku /
gdy tarta jest gorąca śliwki wypływają ale gdy całkowicie ostygnie kroi się znakomicie ;)















użyłam mąki pszennej reszelskiej ;)  firmy MŁYNOMAG
a młyn w Reszlu wygląda tak:
 




 z mąki wyrabiane są również makarony w tym razowy