środa, 1 października 2014

figi, węgierki, tofu, boczniaki, cytryna... marynowane w oleju

 przedstawiam Wam dwie wersje marynat w zalewie olejowej - podstawowa rzecz: skład marynat możecie dowolnie modyfikować i dowolnie przyprawiać;
1. marynata :
SJKŁAD: tofu, figi, cytryna, boczniaki ( pokrojone w paski i lekko podduszone na oleju ), czosnek, suszony tymianek, natka pietruszki, kilka listków mięty, świeże listki rozmarynu, pieprz czerwony i seczułański, sól morska; olej rzepakowy + lniany tłoczone na zimno
2. marynata:
SKŁAD: tofu, oliwki, słodkie śliwki węgierki, czosnek, cytryna, suszony tymianek, natka pietruszki, kilka listków mięty, świeże listki rozmarynu, pieprz czerwony i seczułański, sól morska; słodki sok z ciemnych winogron ( lub ocet balsamiczny lub kilka świeżych malin )olej rzepakowy + lniany tłoczone na zimno;
marynaty smakują najlepiej jeśli damy im trochę czasu na macerowanie np całą noc ;)
smaczengo !












węgierki marynowne.. ummm pycha ! ;)