niedziela, 13 lipca 2014

wgański deser z polenty i czarnych porzeczek + kwiaty nagietka, kolendry...

polenta czyli kaszka kukurydziana, 1 część polenty na 3 części wody;
użyłam 1 filiżankę polenty - wystarczy na 4 porcje deseru i sos z czarnych porzeczek czyli gotowane kilka minut porzeczki z cukrem trzcinowym ;)
polentę powoli wsypujemy do wrzącej wody - mieszając tak aby kasza nie miała grudek, dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i 2 łyżki cukru lub innego słodu gdy zacznie gęstnieć wyłączamy gaz i odstawiamy do ostygnięcia;
jeszcze ciepłą polentę przekładamy do naczyń - możemy dodać orzechy pistacjowe lub inne, płatki nagietka oraz lawendy, na tak przygotowana poletę wylewamy sos porzeczkowy i ozdabiamy listkami melisy, płatkami kwiatów nagietka i kolendry;
ps.1. schłodzony smakuje najlepiej;
kwiaty nagietka i kolendry..