wtorek, 1 lipca 2014

wegańskie placki warzywne z kurkami

dzisiaj proponuję Wam super placuszki ;) mają ok 1 cm grubości więc są sycące i smaczne !
warzywa które użyłam do placków są strakowane na tarce lub drobno poszatkowane ( wszystko widać na zdjęciach ) + natka pietruszki i koperek posiekane + do tego 1 część mąki razowej + 1 część mąki kukurydzianej;
warzywa to: cukinia, kabaczek, marchewka, cebulka, ząbek czosnku, 1-2 ziemniaki, kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej, kurki - spora garść, natka pietruszki, koperek, macierzanka, hyzop; posztakowane warzywa solimy, przyprawiamy solą, suszonymi ziołami, słodką papryką, pieprzem seczuańskim, dodajemy łyżeczkę zieren czarnego sezamu odstawiamy na 5min, następnie dodajemy dwie mąki, tyle aby konsystencja nie była zbyt leista, smażymy placki o grubości 1cm, najlepiej mieć dwie patelnie gdy jedna strona placka się zrumieni przerzucamy go na drugą patelnie i smażamy dalej ;)
ps.1. proporcje dodanych warzyw zależą od was...
ps.2. moje placki smażylam na małej patelni o śr.14cm, możemy usmażyć jeden placek na dużej patelni - dzielimy go wtedy na części jak pizzę, również świetnie wygląda ;) ale nie zapominajmy o dwóch patelniach i naczej nie damy rady odwrócić placka na drugą stronę...













placek z gałązką hyzopu ;)

polecam wam świetne mąki z Reszla "Młynomag", www.mlynomag.pl











do tego pomidorki z kaparami, cebulką i koperkiem + olej lniany.. przepycha ! ;)