... nie wiem czy wiecie okazało się że bób lubi czereśnie... :*)
propnuję pyszne lekkie danie na upalne dni...
użyłam: 250 g bobu, 300 g czereśni, 1 brzoskwinię i ogórka gruntowego, pół ząbka czosnku, kilka listków rozmarynu i macierzanki;
sos: dobra oliwa - użyłam oleju lnianego, ocet balsamiczny, melasa z buraka trzcinowego ( może być miód );
wykonanie: bób wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 3-4 min, wylewamy wrzącą wodę i dolewamy zimnej będzie nam łatwiej obierać je ze skórek; z czereśni wyjmujemy pestki i kroimy na połówki, ogórek i brzoskwinię kroimy w kostkę, rozmaryn i czosnek drobno szatkujemy i rozcieramy nożem aby uwolnił się z nich aromat, solimy, polewamy sosem, możemy dodać kilka listków rukoli na koniec skrapiamy sokiem z cytryny; pyszne również po schłodzeniu ;)
a podczas obierania "bobu" pijemy pyszną kawkę ;)
przepięknie pachnąca macierzanka można by rzec również: tymianek...