hyzop
przygotowujemy dwa garnki:
1 garnek: gotujemy wywar warzywny ( kawałek selera, pora, cebula, marchewka, korzeń pietruszki + liść laurowy, ziele agbielskie, ziarna kolendry, tymianek rozmaryn )
2 garnek: gotujemy pomiodry z dwoma ząbkami czosnku, gotujemy do momentu aż pomiodry zaczną się rozpadać i skórki odłączą się, następnie całość przecieramy przez sito - ja zmiksowałam całość razem ze skórkami- zupa ma lepszy smak i aromat ;)
zmiksowane pomidory łączymy z warzywnym wywarem dolewamy ok 1/4-1/2 puszki mleka kokosowego doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 5min doprawiamy solą i czarnym pieprzem / do gorącej zupy wrzucamy natkę pietruszki i listki hyzopu a kwiatkami ozdabiamy zupę w talerzu ;)
przepiękny hyzop
Mika