pychotka, buraczki i marchewki myjemy ( buraczki obrałam ze skórki ), przygotowujemy sos: olej rzepakowy + ocet balsamiczny + sól + pieprz, polewamy nim buraczki i marchewki, dodajemy listki szałwi i płatki czosnku / wstwiamy do nagrzanego piekarnika 180st na pierwsze 40 min naczynie zakrywamy folią po tym czasie odkrywamy i pieczemy ok 20min;
ps
czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości warzyw i ich rodzaju..
cykoria podróżnik - roślina jadalna, kwiaty i listki o gorzkawym smaku - dopełnienie smaku w sałatkach, zupach i sosach;
kwiaty cykorii są bardzo delikatne i ulotne, szybko odbarwiają się do białego koloru gdy susza i słonko praży...
substancje lecznicze:
ziele cykorii: zawiera witaminy z grupy B i C.
korzeń: w soku mlecznym jaki wypływa po jego przekrojeniu znajduje się wiele
cennych związków, czyli substancje
gorzkie, fitosterole, kwasy
polifenolowe, goryczka -
intybina, niewielkie ilości olejku
eterycznego, śluz, sole mineralne oraz dość dużo
substancji zapasowej - inuliny;
właściwości:
żółciopędne, moczopędne, żołądkowe; ziele można używanć zewnętrznie w przypadkach chorób
skóry, takich jak wysypka i wyprysk.
"Większość substancji zapasowych znajdujących
się w cykorii podróżnik ma bardzo korzystny wpływ na procesy przebiegające w
organizmie człowieka. Wiedziano o tym od bardzo dawna. Już w XIV wieku słynny
lekarz Maciej z Miechowa zalecał przykładać cykorię podróżnik do czoła przy
bólach głowy. Uzyskiwano wówczas dobre wyniki, nawet jeśli dolegliwości były
bardzo silne. Na choroby serca rekomendowano wywary z liści tej rośliny. Jeśli
uświadomimy sobie, że uczeni renesansu opierali się przede wszystkim na literaturze
starożytnej, pojmiemy, od jak dawna ceniono lecznicze właściwości cykorii
podróżnik. Dwa wieki później Syreniusz, wspominając jadłospisy ówczesnych
wielmożów, wymienia gotowane liście cykorii podróżnik polane sosem agrestowym,
jako powszechnie cenioną przekąskę. W wieku XVIII zalecano przy każdej niemal
dolegliwości żołądkowo-jelitowej aplikować choremu lewatywę, zwaną wtedy enemą
– „z cykorii podróżnik, zalanej tłustym rosołem z dodatkiem oleju fiołkowego”.
Dziś wydaje się to dość oryginalnym lekiem".
zaczerpnięte ze strony www.naturaity.pl
buraczkowe łodygi i liście udusiłam zna oliwie delikatnie podlewając wrzącą wodą + czosnek + sezam + tymianek + czosnek + ocet balsamiczny + płatki róży