sorgo czyli afrykańskie proso - produkt bezglutenowy / ziarna kaszy płuczemy i zalewamy wodą na całą noc, gotujemy 20-40 minut; możemy dodawać do zup, zmiksowane ziarna mogą być podstawą do przygotowania sosów / zawiera białko, żelazo i wapń;
mój gulasz z sorgo jest bardzo łatwy w przygotowaniu, kaszę przygotowujemy wg przepisu jak wyżej;
potrzebujemy:
1/2 szklanki ziaren namocznych w wodzie a potem ugotowanych;
2 papryki, 3 cebule, kawałek pora, 3 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku,4-5 pomidorów ( mogą być z puszki ), kilka boczniaków, 1 ogórek kiszony - starty na tarce, koperek; przyprawy: 1 liść laurowy, 3 listki kaffiru, pieprz seczuański, tymianek, rozmaryn, kurkuma, słodka papryka, chili, papryka wędzona, szczypta kuminu, szczypta czarnej gorczycy, czarnuszka;
przygotowanie:
warzywa kroimy i wrzucamy do rondla na rozgrzany olej dusimy ok 20 minut aż zmiękną - możemy dodać odrobinę wody, następnie dodajemy starty ogórek i kaszę... gotujemy ok 10 minut razem i gotowe + sól i pieprz do smaku ;
ps. polecam też wersję z mleczkiem kokosowym - pycha ! ;)
czarna gorczyca