poniedziałek, 2 lutego 2015

domowe mleko ryżowe


 każdy z nas może z łatwością przygotować mleko ryżowe w domu;
potrzebujemy: ostudzony ugtowany ryż / 1 szklankę ryżu wsypujemy 2,5 szklanki wrzącej wody i gotujemy do miękkości /, pół łyżeczki białego miso / zamiennie 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej /, sok z połowy cytryny lub więcj - opcjonalnie do smaku, łyżeczka oleju lnianego;
wszystko razem miksujemy;
używamy jako bazę do koktajli, szejków, deserów;



 1. mleko ryżowo-daktylowe

2. koktajl na bazie mleka ryżowego: banan+gruszka+cytryna+sok z winogron=zmiksowane



 3. smażone jabłka i banany z bakaliami z mlekiem ryżowym i cynamonem smażone na oleju kokosowym;
/ jabłka+banany+poping z amarantusa+morele+orzechy włoskie+berberys+czarny sezam+wiśnie w syropie /