poniedziałek, 3 listopada 2014

wegański budyń z tapioki + sos dyniowo-bananowy i z czarnej porzeczki z kardamonem

 TAPIOKA
 - czysta hipoalergiczna skropia pozyskiwana z korzenia manioku ( Manibot esculenta ) - nie zawiera glutenu jest bogata w lekko strawne węglowodany;  mąkę możemy używać do zagęszczania sosów, musów i zup z granulatu możemy przyrządzić leguminę, kisiel, budyń...
granulat to piękne białe kuleczki o średnicy od 1 do 8 mm,
najbardziej znanym deserm z tapioki jest pudding z mleczkiem kokosowym;
 wykonanie:
filiżankę perłowych kuleczek moczymy w mleku - użyłam ryżowego ( możecie użyć mleka kokosowego ) ok 1,5 -2 h;
następnie gotujemy ok 15-20 min do momentu gdy kuleczki będę szkliste; dodajemy syrop lub miód, wylewamy do naczyń;
deser podajemy z ulubionymi owocami lub sosem - użyłam sosu z dyni i bananów oraz czarnej porzeczki z kardamonem, listki mięty pasują idealnie ;) smacznego !



 duszona dynia i banan: kawałki dyni skropiłam syropem ryżowym...