od lewej wyka, po prawej wrotycz - listki wrotyczy możemy używać do aromatyzowania zup, sosów, sałatek - wystarczy parę listków;
poniżej lebiodka, ogródkowy "chwast" który możemy zjadać w sałatkach, zupach, sosach... polecam !
poniżej ogórecznik, listki możemy używać podobnie jak liście szpinaku, dodawać do sałataek i pażyć z nich herbatkę...
nie wspominam o pięknych błękitnych drobnych kwiatuszkach które roślina wydaje aż do jesieni...
wyka ptasia
poniżej listki młodej wrotyczy, bardzo aromatyczne o balsamiczno-kadzidlanym zapachu...
połówkę główki młodej kapusty szatkujemy i dusimy w rondlu z dodatkiem oleju i wody, dodajemy jedną pokrojoną cebulę, garść czerwonej soczewicy, ząbek czosnku, dusimy często mieszająć ok 10min, potem dodajemy poszatkowane listki lebiodki, ogórecznika, wrotyczy + hyzop, rozmaryn..., przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem, na koniec dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, gdy kapusta ostygnie dodajemy płatki kwiatów - wystudzony farsz nakładamy na ryżowy papier i zawijamy ;)
ps.1. papier moczymy chwilkę w ciepłej wodzie;
ps.2. płatki kwiatów są bardzo deliktne gdy dodamy je do gorącej potrawy stracą kolor i aromat;
ps.3. rollsy możemy zjadać usmażone lub nie ;)
firletka poszarpna jej nazwa ludowa brzmi: kwiat jaskółki ;) ma delikatne różowe kwiatuszki, roślina lubi podmokłe stanowiska - piękny widok: różowa łąka - roślina lecznicza;
poniżej jaskier łąkowy - nie jadalny, chociaż jest rośliną leczniczą