sezon szparagowy w pełni, delikatne zielone i białe szparagi kuszą swoim pięknem i smakiem... tylko jak je przygotować aby podkreślić ich lekką słodycz i kremową konsytencję ? mi najbardziej smakują gotowane kilka minut we wrzątku, posypane lekko solą i skropione oliwą ( długość gotowania zależy od świeżości szparagów );
proponuję Wam zapiekane szparagi:
szparagi płuczemy i układamy w formie do zapiekania, przygotowujemy sos: 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżka oliwy - całość mieszamy i delikatnie nakładamy na szpargi, jeszcze sól i pieprz, kilka gałązek świeżego tymianku, szparagi lekko przekładamy aby obtoczyły się w sosie, zapiekamy w tem 180st 10-20 min., gdy lekko ostygną posypujemy płatkami kwiatów chabru... pycha ! ;)