ogórecznik jest jedną z moich ulubionych roślin o pięknych błękitnych drobnych kwiatach, ma lekko omszałe kujące listki, prezentuję się pięknie i dostojnie - jadalna, zarówno kwiaty i liście, z nektaru kwiatów powstaje miód ogórecznikowy ;)
do mojej sałatki użyłam lisków rukoli, boćwiny, melisy, hyzopu, ogórecznika; kwiatów: gożdzika, rukoli, piwonii, chabrów, nagietka, jasnoty, ogórecznika, rumianków oraz kawałek pokrojonego melona, winogrona, ogórek, orzechy pistacjowe wg uznania; sos: syrop ryżowy ( może być miód ), oliwa, ocet balsamiczny, sól i pieprz;
poniżej kwiaty rukoli - jadalne
poniżej od lewej: kwitnący tymianek, hyzop, melisa
poniżej od lewej: rukola, jasnota, boćwinka
poniżej: kwiaty rumianku, chabrów, rukoli, ogórecznika i jasnoty różowej..
liście ogórecznika możemy dodawać do sałatek, zup, sosów oraz parzyć herbatki
a tutaj liście ogórecznika duszone z czosnkiem na olwie ;) pycha !