środa, 7 stycznia 2015

wegańska zupa z soczewicy z suszonymi morelami i melasą...

rozgrzewająca słodko-kwaśna-pikantna ...




potrzebujemy:
wywar: do wrzącej wody wsypujemy wcześniej opłukaną zieloną soczewicę ok, 1/2 szklanki, gotujemy 20 min następnie dodajemy 2-3 marchewki, kawałek korzenia pietruszki i selera, 1 cebulę, kawałek pora, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i gotujemy 10 min.
/
suszone morele ok 10sztuk, kroimy w paski + 2 cebulki pokrojone w kostkę + 1-2 ząbki czosnku + 2 łyżeczki melasy trzcinowej - smażymy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego;
/
smażone morele dodajemy do wywaru + dwie łyżki mleka kokosowego + plus dwa małe jabłka pokrojone w ósemki + fajnie jeśli dodamy filiżankę soku np z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty, przyprawiamy słodką papryką, kuminem, odrobiną kurkumy, gotujemy ok 20min aż jabłka się rozpadną, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z plasterkami cytryny ;)
smacznego !


















#ewapezupa #ewapezima