dobrać się do karczocha to nie łatwa sprawa ;o) ale mając ostry nóż nie powinno być trudności
odcinamy łodygę, i wierzchnie twarde łuski okalające kwiat, odcinamy także "górę" kwiatostanu na wysokości ok 2-2,5 cm od czubka karczocha, następnie musimy się pozbyć "środka" i gotowe ;o)
cały lub cząstki karczocha wrzucamy do przygotowanej wcześniej wody z dodatkiem soku z cytryny;
karczocha możemy smażyć, gotować, zapiekać; ( możemy go równiez nadziewać i zapiekać w całości );
postanowiłam zapiec go z innymi warzywami: cukinią, cebulką, ziemniakami,całymi pomidorami, czosnkiem...
pycha ;o)
ogórek z oliwą z pestek dyni, szalotką i gomasio
prezentowa papryka prosto z Węgier - dziękuję
odłożyłam parę pieczonych pomidorów i dwa ząbki czosnku - zmiksowałam razem na pyszny sos