piątek, 24 kwietnia 2020

pyszna wegańska zupa z bluszczykiem kurdybankiem

bluszczyk kurdybanek
to jadalny chwast  ;) spotkać go można prawie wszędzie na podwórkach przy płotkach na skarju lasu; zrywać go można od wczesnej wiosny do jesieni; kwietnie od kwietnia do czerwca, a na stanowisku słonecznym jego listki przebarwiają się od koloru różowego po ciemno fioletowy, zwany też jest kurdybonem, kurdybanem czy obłążnikiem
 to roślina lecznicza o działaniu gojącym, łagodzącym i uspokajającym;
z powodu korzennego aromatu nasze babcie powszechnie dodawały je do swoich potraw: zup, kotletów czy sosów, suszyły ziele i używały też zimą jako przyprawę;
zupa z bluszcyka kurdybanka:
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki / kawałek korzenia selera
- cebulka, użyłam czerwonej ale może być tez biała lub kawałek pora
- ząbek czosnku
- ok 3/4 szklanki posiekanego ziela kurdybanka 
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 
przyprawy: 2 listki limonki, 3 ziela angielskie, szczypta nasion kozieradki, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, kilka plastrów korzenia kurkumy ( lub 1/4 łyżeczki w proszku), sói i pieprz do smaku
wykonanie:
w garnku wlewamy ok 700 ml wody dodajemy listki limonki, kurkumę ,ziele i ziarna pieprzu, doprowadzamy do wrzenia o gotujemy ok 5 min; warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie posypując papryką często mieszamy aż cebulka się zeszkli, dodajmy do wrzącego wywaru i razem gotujemy ok 10 min na małym ogniu, następnie dodajemy mleko kokosowe i posiekanego kurdybanka - mieszamy po 2-3 minutach dodajmy ocet jabłkowy - aromatyczna zupa gotowa !
smacznego !