środa, 17 stycznia 2018

wegańska zupa rydzowa ze skorzonerą i fasolką mung

potrzebujesz:
- ok 10 sztuk mrożonych rydzy
- niecałe pół szklanki fasolki mung ( przepłukać i zalać zimną woda na ok 20 min )
- dwie małe marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 korzenie skorzonery ( obrać posiekać na 1 cm kawałki, zalać zimną wodą dodając odrobinę soku z cytryny lub dodając krążek cytryny )
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek świeżej kolendry ( lub natki pietruszki )
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
przyprawy : tymianek, kozieradka, kurkuma, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta płatków chili, sól
wykonanie:
 odsączamy fasolkę z wody wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody - doprowadzamy do wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy ok 15 min - dodajemy szczyptę kurkumy, liść laurowy i ziele angielskie, po 15 minutach dodajemy pokrojone warzywa, mleko kokosowe, grzyby i resztę przypraw, gotujemy 10 min, solimy posypujemy świeżą kolendrą - smacznego !