czwartek, 12 kwietnia 2012

sałatka Waldorf

autor sałatki Oskar Tschirky
każdy z nas powinien jej wcześniej czy później posmakować ;o) jej autor urodził się w 1866 roku w Lode w Szwajcarii w wieku 17 lat wyemigrował do Nowego Jorku, przez wiele lat pracował w restauracji Delmonico’s jako kelner ; sytuacja zmieniła się gdy objął posadę szefa restauracji w nowo otwartym luksusowym Waldorf Astoria Hotel – przepracował w tym miejscu 50 lat a restauracja i on sam stali się ikoną restauratorstwa; chociaż nigdy nie był kucharzem zawsze miał czas na gotowanie - stworzył sałatkę którą można kupić w prawie każdym amerykańskim supermarkecie. Smacznego ! Podstawowe składniki to : jabłka i seler pokrojone w kostkę i wymieszane z majonezem, dodajemy zamiennie: świeże winogrona lub rodzynki lub żurawiny oraz posiekane orzechy włoskie; ważne: na ok 3 godz wstawić do lodówki !
jak widać seler starkowałam i dodałam świeże winogrona, smak? było dobre ;o) ale nie powalające