środa, 14 lutego 2018

kasza gryczana z pieczoną marchewką i czosnkiem, wędzonym tofu + kolendra

potrzebujesz:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej , ugotowanej ( 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody )
- 2 - 3 marchewki przekrojone wzdłuż - długie paski - upieczone ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
- główka czosnku - upieczona razem z marchewką
- 1/4 kostki wędzonego tofu - pokrojone w kostkę
- kilka orzechów włoskich
- pęczek świeżej kolendry
- oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, sól, czarny pieprz, ocet jabłkowy
wykonanie:
obrany czosnek , pokrojone tofu i orzechy wykładamy na półmisek skrapiamy obficie olejem lnianym i octem jabłkowym, solimy - odstawiamy; upieczona marchewkę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy ok 4 łyżki oliwy wsypujemy kaszę, mieszamy dodając marynatę z półmiska, a następnie marchewkę - przyprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku, na koniec posypujemy posiekaną świeżą kolendrą, 
smacznego !