czwartek, 10 września 2015

tofurnik z dynią hokkaido

 tofurnik = sernik z tofu
potrzebujesz: 1 opakowanie tofu naturalnego 250g, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, ok 10 łyżek ksylitolu, cukru lub innego słodu / 2-3 łyżki oliwy / połowę dyni hokkaido - starkowanej, sok z połówki cytryny - wg uznania do smaku
wykonanie:
rozkruszamy tofu w dłoni i łączymy w jednym naczyniu z kaszą i połową starkowanej dyni / drugą połowę dyni mieszamy z dwoma łyżkami ksylitolu i odstawiamy / dodajemy oliwę, sok z cytryny i słód, miksujemy blenderem, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka ewentualnie dosładzamy;
forme ok 18cm wykładamy papierem i przekładamy masę lekko ugniatając na wierzchu wykładamy druga porcję dyni, wierzch skrapiamy delikatnie oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st na ok. 30-40min
ps. zamisat soku z cytryny możemy dodać soku z pomarańczy / możemy również dodać bakalie