środa, 5 lutego 2014

czatnej z daktyli i limonek

 ...przetwory możemy robić przez okrągły rok... czatneje są idealnymi dodatkami do zimowych kanapek ;)
 podaję przepis na czatnej o smaku kwaśno-słodko-ostrym, możecie modyfikować każdy ze smaków wedle swoich upodobań np dodając więcej cukru, czy chili...
500g daktyli
6 limonek
kilka papryczek chili świeżych lub suszonych (od 4 do 10 szt )
1 łyżka ziaren gorczycy
2 szklanki octu winnego
150g rodzynek
10 ząbków czosnku, posiekanych
2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
370g cukru
przygotowanie:
gorczycę wrzucamy do octu winnego i odstawiamy na 2 godziny,
w między czasie obieramy limonki kroimy każdą na 16 części, gdy zaprawa octowa gotowa wlewamy ją do rondla i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dusimy na wolnym ogniu aż będzie lepki i gęsty; gorący wkładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy.
ps. dodałam limonki ze skórką...aby smak czatneja był bardziej wyrazisty... po przygotowaniu je wyciagnęłam...
ps z podanych proporcji wychodzi ok. 5 słoiczków 200ml
ps. limonki namaczam w zimnej wodzie na ok 30min, następnie szoruję ;) nie używam gorącej wody do spażenia skórki... najnowsze badania wykazują że gorąca woda powoduje iż ewentulane chemikalia "wpychane" są do środka owocu...
 w occie moczymy gorczycę - namoczyłam również suszone ostre chili
 
każda połówka na 8 części ...