wtorek, 10 grudnia 2013

wgańskie ciastka owsiane z żurawiną


 może to za dużo powiedziane: ciastka.?..
wykonane szybko raz-ciach, zapieczone: czas: 30min... ;)
proporcje mniej więcej :
1,5 szkl płatków, 0,5 szkl cukru trzcinowego bądź innego słodu, 0,5 szkl wody, kilka łyżek oliwy, ok.0,5 szk mąki ( użyłam pszennej i mąki z pestek dyni ), płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia ( użyłam proszku do pieczenia dla diabetyków ), żurawiny lub inne bakalie;
do rozgrzanego rondla z oliwą wsypujemy płatki si cukier, często mieszamy aż płatki się zrumienią, zdjemujemy z ognia, następnie dodajemy wodę, mąkę, bakalie ( możemy też dodać rozgniecionego banana :), jeśli trzeba dodajemy oliwy lub wody - wykładamy na papier i pieczemy, ciastka są pyszne z syropem cytrusowo - imbirowym ( przepis w poprzednim poście )
ps możecie nie dodawać proszku do pieczenia / na zdjęciu ciastko z połowy porcji przepisowej

 wersja 'przed' mało różni się od wersji 'po' ;)