poniedziałek, 13 lutego 2017

marynowane pieczarki w oliwie i soku jabłkowym


 pyszne marynowane pieczarki w oliwie i świeżo wyciśniętym soku jabłkowym w dodatku możemy je zjadać od razu ale najlepsze są gdy schłodzimy je na co najmniej kilka godzin w lodówce ;)
potrzebujesz:
- ok 250 g świeżych pieczarek
- 2 cebulki
- 2 małe jabłka
- 2 kiszone ogórki ( mogą być kapary+oliwki zamiast lub dodatkowo )
- 1 lub 2 ząbki czosku
- olej rzepakowy do smażenia
do marynaty: oliwa+olej sezamowy+ok.1 szklanka soku jabłkowego z wyciskarki lub dobrej jakości ze sklepu+sos sojowy+woda z kiszonych ogórków lub ocet jabłkowy+2-3 liście laurowe+ziele angielskie+czerwony pieprz+chili w płatkach lub świeże > najlepiej dodawać składniki i smakować aby stworzyć smak który będzie nam odpowiadał np bardziej kwaśny czy słodki  ( możemy dodać np syrop klonowy czy po porostu cukier trzcinowy )
wykonanie:
pieczarki kroimy i smażmy kilka minut na bardzo rozgrzanej patelni z odrobina oleju - przekładamy do miski, następnie smażymy cebulkę pokrojoną w piórka aby się zeszkliła - dodajemy do pieczarek, kroimy jabłka na cienkie plastry - dodajemy - następnie składniki marynaty WSZYSTKO mieszamy i gotowe ! smacznego ;)










wtorek, 7 lutego 2017

mydła Oleny czyli mydło i powidło

Przedstawiam Wam przepiękne naturalne mydła Oleny - więcej na FB Kwaśne Drzewo Sauerbaum w Zerbuniu
zimowa produkcja zaowocuje wiosna i latem gdy mydła dojrzeją i będą gotowa do użycia... bądźcie czujni ;)