poniedziałek, 26 września 2016

pieczone buraczki z pietruszkowo-śliwkową salsą

 sezon jesienny w pełni...
buraczki pieczone są tak słodkie aromatyczne uwielbiam...
buraczki myję i kroję na połówki lub ćwiartki jeśli zdarzy się duży okaz ( wraz ze skórką ) - układam na blasze i wkładam do nagrzanego piekarnia na 180 st na ok 1,5 godz.
takie buraczki możemy używać do różnego rodzaju sałatek, zup, kroić od razu na kanapkę, zakisić lub zjeść nakładając na nią salsę pietruszkowo-śliwkową o której już była mowa w poprzednich postach ;)
pozdrawiam !



 a z jarmużem samakuje również wybitnie !

 zakiszone pieczone buraczki... będzie zupa ;)
to mój mały eksperyment, zakisiłam buraczki które wcześniej były już upieczone - zakisiłam tak samo jak kisi się ogórki małosolne, przygotowałam wywar z warzyw dodałam buraczki + mleko kokosowe, gdy zupa ostygła zmiksowałam - pychota ! polecam ;)


niedziela, 25 września 2016

oranżada z soku winogronowego

 Pan Żebrowski z żoną
 oranżada z soku winogronowego na jesienne gorące lub zimne dni super sprawa / winogrona wrzucamy do rondla i rozgotowujemy przecieramy przez sito - do soku dodajemy cukru i zagotowujemy a tak otrzymany eliksir możemy rozcieńczać z wodą gazowaną i podawać z listkiem mięty - gasi pragnienie ;) ...z gorącą wodą super rozgrzewa / a poza tym super dodatek do drinków lub deserów, polecam !
ps. sok przechowujemy w lodówce

 kocia inwazja w fajnym miejscu ;)


sobota, 24 września 2016

sałatka z buraczków z salsą pietruszkowo-śliwkową

 ten post opanowały buraczki i koty ;)
potrzebujesz:
ugotowane lub pieczone buraczki, ( ilość dowolna ;) czyli tyle ile zmieści się na talerzu ;) )
listki rukoli lub innej ulubionej sałaty,
garść prażonych ziaren dyni,
salsa z pietruszkowo-śliwkowa ( cofnij się o dwa posty wstecz )
sól, czarny pieprz, oliwa, ocet balsamiczny kub jabłkowy opcjonalnie..
wykonanie:
instrukcja na zdjęciach: jest banalnie łatwe wszystko układamy posypujemy przyprawiamy.. i jemy ;)
na spód zielenina potem buraczki, pestki, salsa i przyprawiamy... udekorowałam kwiatkami fiołka





piątek, 23 września 2016

boczniaki zapiekane w pomidorach


 świeże pomidory zerwane prosto z krzaczków .. prosto z pod błękitnego nieba...
poniżej pomidory z PGR Tłokowo od Łukasza "mojego" dostarczyciela warzyw..

potrzebujesz:
10 sztuk pomidorów bez skórki najlepiej różnych odmian,
2 duże cebule,
kawałek pora,
4-5 ząbków czosnku
10 sztuk węgierek ( niekoniecznie )
około 100 g boczniaków ( lub innych grzybów )
duży pęczek natki pietruszki,
przyprawy: tymianek, rozmaryn, estragon, kilka ziaren kolendry, czarny pieprz w ziarnach-płaska łyżeczka, chili, po 2 listki limonki i laurowe, 4-5 sztuk zmiażdżonych goździków,sól;
wykonanie:
około 10 sztuk pomidorów zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 3 minuty następnie wylewamy i przelewamy zimną wody - obieramy ze skórki, 2 duże cebule kroimy w piórka, około 10 cm białej części pora - wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i dusimy aż cebulka i por zeszklą się, wtedy dodajemy pokrojone pomidory, przepołowione śliwki, poszatkowany czosnek i czosnek, doprawiamy: tymiankiem, estragonem, rozmarynem, czarnym pieprzem + liski limonki i laurowe+ ziarna czarnego pieprzu+chili+goździki+kolendra+sól, dodajemy natkę pietruszki dusimy aż pomidory rozpadną się i sos nieco zgęstnieje wtedy przelewamy do naczynia do zapiekania a na wierzchu układamy grzyby i lekko dociskamy aby zanurzyły się w sosie;
zapiekamy ok 40-50 minut w temp.180st.






poniedziałek, 19 września 2016

węgierki na kilka sposóbów...


 miejsce: Tłokowo kolonia
moja wyprawa po dzikie jabłka na jabłecznik zakończyła się sukcesem jak wieść niosła jabłka z "tej jabłonki" są idealne na mus do szarlotek więc nie brakuje na nie chętnych i trzeba się śpieszyć... trafiłam na końcówkę ale było warto ;)
tu obok położone jest siedlisko którego połowa należy do państwa Żebrowskich ...i od słowa do słowa okazało się że w sadzie jest dużo węgierek i że zapraszają i że...winogrona... miód na moje uszy
- a to przemili ludzie jakich mało i otwarci i chętni do dzielenia się
 to te jabłka cud miód mus ;)

 Pan Żebrowski z żoną /  wciąż młody wspina się wysoko na drabinę i zrywa razem ze mną węgierki i uśmiechem na ustach mówi że robi to od kilkudziesięciu już lat... więc czego się bać ? ;)
 a to tu powietrzny barometr ;) skonstruowany przez właściciela

 jabłka+węgierki+winogrona+plony ;)
 konfitura z wegierek
 suszone węgierki w oliwie z czosnkiem i rozmarynem+sól+czarny pieprz+chili
 marynowane świeże węgierki w oliwie z szałwią+sól+czarny pieprz+chili
 moje marynaty
 ...no i ! kim chi z dodatkiem węgierek, pycha !
sałatka z pieczonych buraczków+pomidory+kiszone węgierki+salsa pietruszkowa / węgierki kiszę w całości razem z pestkami, dodaję liście chrzanu lub korzeń, koper, czosnek i zalewam gorącą wodą z czubatą łyżką soli )

piątek, 16 września 2016

pietruszkowa salsa ze śliwkami


 moja ulubiona zielona salsa z natki pietruszki, prosta w wykonaniu:
duży pęczek natki płuczemy w wodzie i osuszamy, drobno siekamy - siekamy również 1-2 ząbki czosnku + kroimy drobno kilka śliwek + sól + czarny pieprz + możemy dodać również chili + mieszamy razem lekko ugniatamy następnie dodajemy oleje: olej rzepakowy ( użyłam oleju z Manufaktury Olej i Musztarda ) + oliwa z oliwek + kilka kropel oleju sezamowego + łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego, oleju musi byc tyle aby ładnie zakryły całość, salsę przechowujemy w lodówce ;)
jest pyszna do kanapek i "wykańczania potraw", pieczonych buraczków czy ziemniaków ...polecam !
ps. natka pietruszki może być zwykła lub karbowana !