sobota, 28 maja 2016

roślinne gotowanie w fajnemiejsce.pl

 fajne miejsce to miejsce stworzone przez Artura i Tomka
tutaj możecie mnie spotkać ;)

  roślinna i wegańska letnia kuchnia na tarasie
 Mysia rządi
 Figa+Iza+Wesper
 
 Ewa+Iza+Dominika+Tomasz warsztaty / lepimy kotlety z kaszy jaglanej z pokrzywą i pieczarkami, paszteciki marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika + orzechy włoskie, duszone pory z ananasem....
a Nela pilnuje swojej Pani....


 warsztaty z Alicja+Pola+Ania+Kuba ;)
dziewczyny są super !


czwartek, 19 maja 2016

wiosna w urokliwej Moniówce

 Moniówka to urokliwe miejsce na Warmii z duszą, starym stuletnim domem i pięknym starym sadem; Monika wie jak cenna jest energia która jest w tym miejscu ale dzieli się nią z gośćmi i przyjaciółmi a ja mam wielka przyjemność również tu gotować...
 wegański torcik z daktyli i nerkowców + truskawki


 pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem, rozmarynem

 Monika w moich ulubionych kolorach - zazdroszczę jej tej sukienki ;)



 wegańska zupa marchewkowo-pokrzywowa
 nowy moniówkowy kotek miś polarny + frida

 koktajl roślinny z pokrzywą


środa, 18 maja 2016

wegański zupa krem z zielonych szapargów

 sezon na szparagi w pełni...
moja delikatna zupa krem może przypadnie Wam do gustu...
potrzebujesz:
-pęczek zielonych szparagów ( wykorzystamy wszystkie dolne pędy i połowę górnych )
- filiżankę suchej kaszy jaglanej
-średniej wielkości cebulkę
-ząbek czosnku
- łyżeczke białej pasty miso
-pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub łodygęświeżej trawy
-pół szklanki mleka migdałowego
-suszona lebiodka
-sok z połówki cytryny
-sól, czarny pieprz, olej sezamowy lub rydzowy
wykonanie:
do garnka wlewamy ok 2, 3 łyżki oleju oleju rzepakowego i pastę cytrynową wsypujemy kaszę i cebulę pokrojoną w pióra + czosnek i chwile smażymy często mieszając, następnie wlewamy około 3 szklanki zimnej wody doprowadzamy do wrzenia; dolne twarde części szparagów obieramy i dorzucamy do zupy i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleko i przyprawiamy solą, pieprze, lebiodką, sokiem z cytryny - miksujemy zupę w blenderze i wylewamy do talerzy ( teraz możemy też dodać kilka górnych pędów )- górne części nie potrzebują długiego gotowania - gdy są świeże możemy je dodać do gorącej zupy bezpośrednio do talerza i skropić oliwą sezamową lu rydzową + listki świeżej kolendry
smacznego !
ps. zamiast mleka migdałowego, możemy użyć kokosowego







 Mikusia


czwartek, 5 maja 2016

sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i rzeżuchą łąkową + por i cukinia

 pyszna sałatka z liści czosnku niedźwiedziego i kwiatów rzeżuchy łąkowej + lekko podsmażone krążki pora i cukinii + oliwa + sól






 rzeżucha łąkowa / juzio+gucio


 kwiaty gruszy