niedziela, 23 listopada 2014

środa, 12 listopada 2014

wegańskie placuszki bananowo-dyniowe / bezglutenowe /




 naprawdę pyszne placuszki w dodatku bezglutenowe można je potraktować jako ciasteczka i od Was zależy ich wielkość i smak - w moich nie dodawałam cukru a głównymi składnikami są:
- kawałek dyni - starłam na tarce na tarce;
- 1-2 banany;
- szklanka mleka roślinnego lub wody
- łyżeczka oleju kokosowego;
- opcjonalnie łyżka jagód goji, czarnego sezamu, płatków jaglanych mogą byc inne bakalie;
wszystko razem miksujemy lub blenderujemy i smażymy
pyszne !




 dodatkowo dodałam: płatki jaglane ( zamiast możcie dodać otręby ), jagody goji, czarny sezam


 placki są lekko słodkie za sprawą banana ;) pysznie smakują z ulubioną konfiturą możecie dodać świeże owoce, ser... po prostu to co lubicie !






 pestki po wysuszeniu do zmielenia ( w całości ) - dodatek do koktajli i jaglanek ;)

czwartek, 6 listopada 2014

brukselka w pomidorowych suszonych płatkach + czosnek, chili i czarny sezam

 pyszne !
brukselki gotujemy 3 minuty -( wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty )
na patelni rozgrzewamy olej/oliwę dodajemy czosnek, chili, płatki suszonych pomiodorów dusimy 3-minutki, następnie dorzucamy brukselki - dusimy często mieszając do lekkiego zrumienienia ;) jeszcze sól i pieprz, czarny sezam, gotowe ! ;)


















 


 


 ja - foto Iza