piątek, 29 sierpnia 2014

wegańskie praliny - mój przepis w KUKBUK

lato mija... w lipcowo-sieprniowym magazynie KUKBUK ukazał się kilkustronicowy materiał poświęcony bukietom jadalnym; był to pomysł Basia Stareckiej, jednak same przepisy i kompozycje bukietowe musiałam dokładnie opisać i przygotować oraz sprawdzić proporcjeskładników do wykonanych dań - co nie jest dla mnie zbyt rzeczą łatwą bo gotuję intuicyjnie i nie mam z góry ustalonych proporcji...
a oto symulacja zdjęciowa jaką przesłałam Basi do przepisu "wegańskie praliny":

















 oto przepis:
 Mika kontroler ;)

#ewapemedia #ewapekukbuk #ewapefajnemiejsce

czwartek, 28 sierpnia 2014

wege zielone maselko z natki pietruszki i rdestu + kapary + czosnek....

 oto rdest ostrogorzki zwany też pieprzem wodnym - rośnie na podmokłych terenach i w pobliżu rzek..., ma ostro pieprzny smak stąd kiedyś używano ją jako przyprawę zamiast pieprzu lub chili, liście i kwiaty są jadalne możemy je dodawać do sałatek, zup, sosów... możemy też dodać do zielonego masełka - czyli zieleniny macerowanej oliwami i sokiem z cytyną ;)
 w Polsce wystuje kilkanście rodzajów rdestu i wszystkie są jadalnenajbardziej popularny to chyba redt wężownik o dużo większych kwiatach niż te na załączonych zdjęciach, jego liście możemy jeść przez cały rok;
roślina ma działa szczególnie dobrze na uklad moczowy, pomaga usunąć kamienie moczowe i toksyny, pomaga również w problemach trawiennych;



 wersja: natka pietruszki, czosnek, pomidory - w oleju lnianym i rzepakowym + sól i pieprz




 wersja: natka pietruszki, listki i kwiaty rdestu ostrogorzkiego, kapary, ząbek czosnku, sok z cytryny...
 tak macerowaną zieleninę możemy długo przechowywać w lodówce ( w zamkniętym słoiku ) używam jej do kanapek - pycha !


 
 









 
pycha koktajl z natki pietruszki + śliwka + banan + kawałek mango + mleko ryżowe + odrobina spiruliny ;)
 


wtorek, 26 sierpnia 2014

wege leczo z kurkami i czerwoną soczewicą

piękne cynie

bardzo pyszne i proste jednogrankowe danie ;)
moja ulubiona wersja leczo oczywiście bez kurek również smakuje wyśmienicie ! 
 użyłam:
kilka cebul cukrowych, kawalek pora, kilka papryk, kilka pomidorów ( różne rodzaje ), małą cukinię, czosnek, kurki, natkę pietruszki, 3-4 łyżki czerwonej soczewcicy / przyprawy: tymianek, rozmaryn, szczypta kuminu, papryka słodka i ostra, kurkuma, 2-3 ziela angielskie, liść laurowy, kozieradka, sól i czarny pieprz;
wykonanie:
do rondla z rozgrzanym olejem ( używam oleju rzepakowego ) wrzucam pokrojną cebulę, pora, papryki, pomidory, dolewamy odrobine wody pół szklanki dodajemy soczewicę, liść laurowy, ziele i rozmaryn, mieszamy, dusimy ok 10 min, następnie dodajemy kurki, dużo natki i czosnek oraz resztę przypraw;
ps.  gdy czerwowna soczewica rozgotuje się i połączy warzywnym wywarem powstaje pyszny sos ;)