poniedziałek, 30 września 2013

pasztet marchewkowo-orzechowo-jarmużowy




oto pasztet marchewkowo - orzechowy w wersji z jarmużem ;) 
potrzebujemy 6-7 marchewek, 10 dag orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, kilka blanszowanych i poszatkowanych listków jarmużu, marchewki kroimy w słupki i smażymy na rozgrzanej oliwie przyprawiając tymiankiem, słodką papryką, chili, solą pod koniec dorzucamy czosnek i zmielone orzechy, lekko studzimy i miksujemy;
marchewkę wykładamy do foremki przekładając jarmużem, na wierzchu układamy liski szałwi, natkę pietruszki, lekko solimy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą, pieczemy ok 45min w tem.180 st.
ps przy okazji możemy upiec np słodkie małe buraczki, pyszne !












piątek, 27 września 2013

fajne miejsce i ewape w Weranda Country

więcej tu: http://www.werandacountry.pl/w-stylu-country/archiwum/2013/06/15760-wielki-swiat-w-malej-wsi






 
od wczoraj do kupienia dwumiesięcznik Weranada Country ( w cenie 9,9 pln ) a w nim reportaż z fajnego miejsca, poniżej parę zdjęć z foto-sesji, autorem zdjęć jest Rafał Lipski, a za stylizację i tekst odpowiada Kasia Mitkiewicz ;) Dziękujemy !
ps
na str 43 wkradł się mały dość istotny błąd jest : "gotowanie prawie wegańskie..  prawie bo bez ryb , ale za to z nabiałem"  oczywiście że bez nabiału i ryb...
 
















 na stole moje specjały ;)




 i moja pyszna tarta śliwkowa...